SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Teknologi-danskere: Finn Hendil – Prøvebilledet
Apr 6th, 2017 by miki

Hvis du har mere end 15 leveår på bagen, har du nok set dette billede før:

Farveprøvebillede fra Phillips PM5544

Måske ved du også at en dansker har designet dette tidligere så berømmede prøvebillede? Det var ukendt for mig, før jeg læste dette Facebook opslag fra Universe Science Park (tidligere Danfoss Universe).

Men den danske ingeniør Finn Hendil, som arbejdede for Phillips i Danmark, var ham der i 1966 konstruerede grundlaget for dette mønster til test af farvefjernsyn, som i de følgende mange år blev solgt i apparaterne PM5540 og PM5544. De anvendtes til generering af prøvebilleder til udsendelse direkte fra TV-kanaler og som testudstyr hos fjernsynsproducenter.

Historien som fortalt af Erling Madsen i publikationen “Fjernsynets historie fra 1926 til 2012 – og lidt efter …“.

I Jenagade på Amager havde Philips en udviklingsafdeling og en produktion, som siden 1930’erne havde skiftet mellem bl.a. radioer, dyremad (under 2. verdenskrig), barbermaskiner, kanal-
vælgere til fjernsyn og radionavigation til lystsejlere samt mobiltelefoner. Ingeniør Finn Hendil ledede udviklingsafdelingen, og i 1966 fik han opgaven med at lave et prøvebillede, såteknikerne kunne se om farverne på farvefjernsynet stod rigtigt. Det blev siden dét farveprøvebille de, som blev standarden verden over og stadig bruges. Det er endda også udkommet på puder og t-shirt – og det var med i dødsannoncen, da Finn Hendil døde i januar 2011; en måned før han ville være fyldt 72 år.

 

Monokromt prøvebillede fra forløberen Phillips PM5540

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
© 2023 Mikkel Kirkgaard Nielsen, contents CC BY-SA 4.0